Andra advent och andra ljuset är tänt! I veckans julspecial pratar vi om julmaten: gamla traditioner och nya traditioner, grötklassiker och vegetariska alternativ. Det diskuteras också pepparkakshus, julbak och juldrycker. Dessutom rimmar de medverkande på julklappar åt GeekPoddens lyssnare! (Julklappsrimmen kommer upp på hemsidan imorgon.)

Medverkande – podcast

Erica Nyberg
Elin Linder
Fredrik Fornänger
Filiph Johansson

Medverkande – julklappsrim

Magnus Sörensen
Malin Haglund
Christof Sjöqvist
David Sjöqvist

Foto

Christoffer Tönnäng
Mikael Sörensen

Julmat

Skörost (medeltidsinspirerad färskost):

– 2 liter mjölk
– 1 liter fil
– kryddgrönt

Sjud mjölken. Tillsätt filmjölken och ysta. Blandningen skär sig och du får en tjockare ostmassa och flytande vassle. Sila bort vasslen (kan användas som degvätska vid bakning). Förvara ostmassan kallt över natten och smaksätt sedan med kryddgrönt som till exempel kummin, dill eller pepparrot.

Julmustkyckling:

4 portioner

– 500 g kycklingfiléer
– smör
– 2 dl créme fraiche
– 2 dl julmust
– 1 st hönsbuljongtärning
– 1 tsk malen ingefära
– 1 tsk rosmarin
– 1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min. Garnera ev med färsk rosmarin. Servera med potatis och frästa grönsaker. (Funkar även med pasta. Gör lite mer sås då bara.)

Written by GeekPodden


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/geekpodden.se/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399